AK Parti Seçim Şarkısı Tıkla Dinle (Dombira Nedir?) Nogay Türkleri Kimdir?


AK Parti’nin seçim seçim şarkısı, AKP Cengiz Han Marşı olarak bilinen Dombıra’yı seçim şarkısı yaptı. Ama AK Parti dombira şarkısı yüzünden davalık oluyor. Ayrıntılar haberimizde


AK Parti’nin seçim seçim şarkısı, AKP Cengiz Han Marşı olarak bilinen Dombıra’yı seçim şarkısı yaptı. Fakat AK Parti’nin dün Ankara Arena Spor Salonu’nda seslendirilen yeni seçim şarkısı ‘Dombira’ davalık oluyor. Şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov Ak Parti’ye dava açıyor.


Nogay Türklerine ait, Orta Asya Türklerini anlatan ‘Dombıra şarkısı’, AK Parti’nin seçim çalışmaları dahilinde Uğur Işılak tarafından yeniden yorumlandı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu’nda AK Parti seçim beyannamesini açıkladı.


Salonda, Başbakan’ın konuşmasının ardından Ak Parti için 2014 seçim şarkısı olarak hazırlanan Uğur Işılak’ın seslendirdiği ‘Recep Tayyip Erdoğan’ şarkısı çalındı.


Şarkının nakarat bölümü şu şekilde: “Göründüğü gibi olan / Gücünü milletten alan / Recep Tayyip Erdoğan”, “Mazlumlara sırdaş olan / Gariplere yoldaş olan / Recep Tayyip Erdoğan”

BAŞBAKAN ERDOĞAN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Seçim şarkısı Başbakan Erdoğan’ın konuşması öncesinde salona dinletildi ve büyük coşkuyla karşılandı. Bu sırada duygulanan Başbakan Erdoğan’ın gözlerinin dolduğu görüldü.


AK Parti’nin ikinci açıklanan şarkısı ise Kürtçe ve Türkçe seslendirilmiş olan “El ele yürüyeceğiz, biz birlikte Türkiye’yiz” oldu.


“KARADENİZLİLER DE UNUTULMADI”

AK Parti’nin üçüncü açıklanan seçim müziği ise Karadeniz yöresine ait oldu. Haydi Uşak Horana adlı parçada ise salonda bulunanlar büyük bir coşku yaşadı.


“AK PARTİ’DEN RAP MÜZİK”

2014 yerel seçimlerine 10 şarkı ile giren AK Parti’de her yöreye ait bir parça bulunuyor. Parçaların içinde ise en dikkat çekeni rap seçim müziği oldu. Haydi Şimdi Bir Daha adlı seçim müziği rap olarak seslendirildi.


“AFİŞLER DAİMA MİLLET, DAİMA HİZMET”

AK Parti’nin yerel seçimlerde kullanacağı seçim pankartları da belli olmaya başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Arena’da açılışını yapacağı Seçim Beyannamesi ve Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısı’nda salonda “Daima Millet, Daima Hizmet” pankartları yer aldı.


“BAŞBAKANIN GİRİŞİ İLE SALON ÇOŞTU”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın salona girmesi ile birlikte salonda bulunan büyük coşku yaşadı. Başbakan Erdoğan, kurulan platform üzerinde vatandaşları selamlayarak kırmızı karanfil dağıttı. Başbakan Erdoğan, programı takip eden gazetecilere de karanfil attı.


AK Parti’nin seçim şarkısı davalık oluyor!


AK Parti‘nin dün Ankara Arena Spor Salonu’nda seslendirilen yeni seçim şarkısı ‘Dombira‘ davalık oluyor.


Müzikolog Kaya Kuzucu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaşayan şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov‘un, Ak Parti’nin şarkıyı izinsiz kullandığını duyup Türkiye’deki avukatları aracılıyla yasal işlemlere başladığını söyledi.


Ak Parti’nin dün Ankara Arena Spor Salonu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlediği ve seçim startını verdiği programda Uğur Işılak tarafından seslendirilen seçim şarkısının orijinal adının Dombira olduğu ve söz ve müziğinin Kazakistanlı Sultanbekov’a ait olduğu ortaya çıktı.


Doğan Haber Ajansı’na açıklama yapan müzikolog Kaya Kuzucu, AK Parti’nin yeni seçim şarkısı Dombira’nın sözlerinin değiştirilerek Başbakan Erdoğan’a uyarlandığını ve şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov’un “İzin alınmadı” diyerek dava açma girişimini başlattığını duyurdu.


Dombira için Uğur Işılak’ın şarkının sahibi olan Arslanbek Sultanbekov’dan izin almadığını belirten Kaya Kuzucu, şunları söyledi:


“Dün bu şarkıyı dinlediğimizde şok geçirdik. Aslenbek ile görüştük o da şaşkınlık yaşadı. Bu şarkıyı 2011 yılından beri Türkiye’nin dört bir tarafında düzenlediğimiz konserlerin yanı sıra 2012 yılında TRT Ayvaz kanalındaki programda seslendirdik. Bu şarkı MESAM’a kayıtlı eserler arasında ve Aslanbek Sultanbekov da MESAM üyesidir. Bir müzisyen şunu çok iyi bilir ki, eserler izinsiz veya bedel ödenmeden alınmaz ve kullanılamaz. Bu öncelikle kul hakkına girer. Ama maalesef ülkemizde gasp ve hırsızlıklara da bir de müzik hırsızlığı eklenmiş olduğu gördüm bu vesileyle çok üzüldük.”


Sultanbekov adına resmi internet sitesi yöneticileri tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:


“Arslanbek Sultanbekov ‘Dombira’ adlı eserini hiçbir siyasi partinin seçim müziği olarak kullanmasını istememiştir. Yapılan çalışmalar Arslanbek Sultanbekov’un izni dışındadır. Konu hakkında söz konusu eseri uyarlayan kişi ile görüşülecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.”


DOMBIRA NEDİR?


Dombira adı Kazak Türkleri’nin kullandığı iki telli, parmakla çalınan halk çalgısından geliyor. Cengiz Han filmi Kızıl Elma’da şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov tarafından seslendirilmişti.


Şarkının orijinal sözleri Kazak halk çalgısı olan bağlamanın atası Dombira’ya duyulan sevgiyi anlatıyor.


SULTANBEKOV KİMDİR


Dombira müziğiyle türk dünyasında ünlü olmuş olan Arslanbek Sultanbekov Kuzey Kafkasya kökenli Nogay halk müziği sanatçısıdır.


Dombıra, MESAM’da kayıtlı


AK Parti’nin yeni seçim şarkısı Dombıra meydanlarda kullanılamadan davalık oldu. Şarkının sahibi Arslanbek Sultanbekov, AK Parti’nin şarkıyı kullanmasını istemediğini, eserin Türk milletine ait olduğunu söyleyerek tartışmaları bitirdi. Bu konuda da yasal işlemleri başlatacaklarını açıkladı. Dombıra’ya ‘Recep Tayyip Erdoğan’ diye söz yazıp yeniden düzenleyen Uğur Işılak ise şarkının anonim olduğunu düşündüklerini söyledi.


Uğur Işılak, dün bir televizyon kanallarında yaptığı açıklamalarda araştırma yaptıklarını ve Dombıra’yı anonim eser diye düzenlediklerini dile getirdi. Ancak, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’ın internet sitesinde arama yaptırıldığında bile eserin sahibinin Arslanbek Sultanbekov olarak kayıtlı olduğu görülüyor.



Dombıra, MESAM’a kayıtlı eserler arasında


MESAM üyesi olan Aslanbek Sultanbekov’un Dombıra şarkısı da 0789429 kayıt numarasıyla MESAM’da kayıtlı. Yani eserin izinsiz veya bedel ödenmeden alınıp kullanılmaması gerekiyor.


Müzik Eserlerinde Telif hakkı nasıl sorgulanır?


Aslında şarkının telif hakkı sorgulaması çok basit. Müzik eseri sahiplerinin haklarını korumak için kurulan MESAM’ın internet sitesinden şarkı adı ile yapılan aramada telif hakkı olup olmadığı öğrenilebiliyor.


‘Dombıra Türkler için yazıldı, siyasî kullanımına karşıyım’


AK Parti’nin “Dombıra” isimli eserin seçim şarkısı olarak kullanacağını duyurmasıyla başlayan tartışma büyüyor. Eserin sahibi Kazakistanlı Aslanbek Sultanbekov, “Tek isteğimiz tüm Türkler için yazılan bir eserin bir kişi için ve siyasi olarak kullanılmamasıdır.” dedi.


Sultanbekov ve şarkıyı uyarlayan Uğur Işılak CNN Türk kanalında canlı yayına bağlanarak açıklamalarda bulundu. Sultanbekov, “1997’de kendi köyümde yazdım bu şarkıyı. Sözleri ve müziği bana ait olan bir eser. Tayyip Bey bir siyasetçidir, bugün vardır yarın yoktur ama Dombıra şarkısı halka aittir. 2 gündür uyuyamıyorum, ‘neden şarkımı çaldılar’ diye soruyorum.” ifadelerini kullandı. Dava konusunda avukatlarıyla konuşacağını ve Türkiye’ye gelip basın açıklaması yapacağını ifade etti.


Işılak’ın “Böyle şeyler ortalıkta konuşulmaz bir araya gelir konuşuruz.” demesi üzerine ise sadece halk için şarkı yapacağını aktardı. Müziğin Sultanbekov’a ait olduğunu sözlerini ise anonim bildiğini söyleyen Işılak, “Bir kişiye ait müzik için neden izin almayalım? Biz bu eserde bu nazarla bakarak hareket ettik.” diye savundu. Ancak, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesi olan Aslanbek Sultanbekov’un Dombıra şarkısı da 0789429 kayıt numarasıyla MESAM’da kayıtlı. Yani eserin izinsiz veya bedel ödenmeden alınıp kullanılmaması gerekiyor. Daha sonra Samanyolu Haber Televizyonu’nun canlı yayınına katılan Aslanbekov, “Benim şarkılarım satılık değil. Ben halk ozanıyım, bana hırsız muamelesi yapıldı. İnsanlar önce çalıyor, sonra diyor ki ‘aa, bu onun muymuş!” dedi.


Polis Telsizinde AK Parti’nin Seçim Şarkısı Çalındı


Ak Parti’nin seçmenlerine duyurduğu yeni şarkısı “Dombıra” dün gece İstanbul’da gece saatlerinde polis telsizinden duyuldu.


İstanbul’da gece saatlerinde polis telsizinden Ak Parti’nin yeni seçim şarkısı Dombıra müziği duyuldu. Şarkıcı Uğur Işılak’ın seslendirdiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a uyarlanan Dombıra şarkısı, polis telsizlerinden yankılandı.


UYARI GELDİ


Cengiz Han Marşı olarak bilinen Dombra’nın müziği üzerine yazılan şarkının içinde “Göründüğü gibi olan, gücünü milletten alan Recep Tayyip Erdoğan” gibi sözlere yer verildi. Gece polis telsizlerinden bir anda bu şarkı çalmaya başladı. Anadolu Yakası’na ait telsiz frekansından yankılanan şarkı sonrasında, görevli amir memurlarını uyararak 8. kanala geçmelerini istedi.


GEREKEN YAPILACAK


Müzik bir süre daha frekanstan yankılandı. Polis amirinin, “Korsanla alakalı, tespitiyle alakalı merak etmesinler. Bu arkadaşla ilgili gereken yapılacak. Cihaz mandalına herkes sahip çıkacak” dediği duyuldu.


Nogay Türkleri Dombıra’nın kullanılmasına karşı


Nogay Türkü Aslanbek Sultanbekov’un bestelediği ‘Dombıra‘ şarkısını AK Parti’nin seçim propagandasında kullanmasına İstanbul’da yaşayan Nogay Türklerinden tepki geldi.


Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, kendilerine danışılmadan ve Sultanbekov’dan izin alınmadan şarkının kullanıldığını belirtti. Demir, “Değişik partiler tarafından da ‘Dombıra’ parçasını kullanmak için bize teklifler geldi. Gelen bütün teklifleri geri çevirdik. Bu müziği herhangi bir siyasi partinin kullanmasını istemiyoruz. Büyük Birlik Partisi de Milliyetçi Hareket Partisi de Cumhuriyet Halk Partisi de ilçe bazında, il bazında tekliflerde bulundu. Bu müziğin herhangi bir siyasi parti bünyesinde çalınmasını arzu etmediğimizi kendilerine söyledik.” ifadelerini kullandı.
“ŞARKI, ANONİM DEĞİL”


Dombıra’nın Aslanbek Sultanbekov tarafından 1997’de St. Petersburg’da bestelendiğini kaydeden Demir, “Bestesi de sözleri de Sultanbekov’a aittir, anonim bir şarkı değildir.” diye şarkının anonim olduğuna yönelik tartışmalara da cevap verdi.


Şarkının kesinlikle seçim malzemesi yapılmasını istemediklerini kaydeden Demir, Uğur Işılak’a da sitem etti. Demir, “Sayın Uğur Işılak bey bize ulaşmadan, bize sormadan kendi inisiyatifi ile şarkının üzerine söz yazarak AK Parti’ye müzik yapmış. Sayın Aslanbek’in de bizlerin de haberi olmadan şarkının kullanılmasını şık bulmuyoruz. Biz partiler üstü bir kuruluşuz. Kültürümüze ait bir parçayı bir siyasi partinin seçim malzemesi olarak kullanılmasına karşıyız. Hiçbir siyasi bir parti bizi ilgilendirmiyor. Siyasilerin de bizim kültürümüze ait bir müziği siyasi amaçları için kullanmasını kesinlikle arzu etmiyoruz. Aslanbek Bey’in de talepleri bu doğrultudadır.” şeklinde konuştu.


Konuyla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını vurgulayan Demir, şunları söyledi: “Şu an görüşme aşaması devam ediyor. Hukuki süreç başlayacak. Bu seçim müziğinin, il, ilçe, genel merkez olarak derhal geri çekilmesini istiyoruz. AK Parti yetkililerinden bizim talebimiz, bu parçanın siyasi seçim malzemesi yapılmasına kesinlikle ve kesinlikle karşıyız.”


Kaynak»Mynet.com



AK Parti Seçim Şarkısı - Dombira Tıkla Dinle

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Tam yukle indir © 2013. Katkılar Biribiziokuyor.com Blogger
Top