İnternet denince akla ilk gelen terim ‘.com’ 30 yaşını doldurdu. 30 yıldır hayatımızda önemli bir yer edinen ‘.com’ bakın nasıl bir hikayeye sahip.


15 Mart 1985 yılında kullanılmaya başlanan ‘.com’ ilk olarak Symbolics.com olarak bir üretim şirketi tarafından kayıt edildi. Symbolics.com hala aktif ve işlevini sürdürüyor.


1987 yılında sadece 100 kadar domain ‘.com’ kullanıyordu. Bunların bazılarının Xerox, IBM, Apple,Adobe, Intel gibi büyük şirketler olduğunu hatırlatalım. Bu büyük şirketler ‘.com’ ekinin daha önemli bir belirteç olmasında büyük rol oynadılar.


İnternet’in başlangıç aşamalarına denk düşen 1985 yılına kadar bu teknoloji bilgisayar uzmanları, bilim insanları ve kütüphaneciler tarafından kullanıldı. Bu kullanıcıların bir uzantıya ihtiyaçları olmadı. Sıradan insanların kullanabileceği kolaylıkta değildi ve çok karmaşık bir alt yapıya sahipti. Zaten o günlerde, evlerde ve ofislerde bilgisayar da yoktu.


1986 yılında ABD’de Ulusal Bilim Vakfı’nın sponsorluğunda, NSFnet ABD çapında 56 kbps hızında İnternet omurgası oluşturdu. Elektronik posta, FTP ve Telnet komutları standartlaştırdı. Bu noktada ‘.com’ çok önemli bir uzantı olarak ortaya çıktı ve daha başka uzantıların da tanımlanmasında rol oynadı. Şirketler ve kurumlar yavaş yavaş kullanılmaya başlayan internet mecrasında yer almak ve yeni pazarlara ulaşmak için burada yer almak istediler. ‘.com’ uzantısı o tarihlerde bir şirketin ticari karaktere sahip olduğunun bir işaretiydi.


Bildiğimiz bazı şirketlerin bu uzantıyı alma sıraları şöyle: Microsoft.com (1993), AOL.com (1995), Amazon.com (1995), eBay.com (1995), Google.com (1997), Facebook.com (2004, ilk olarak ‘thefacebook.com’ tescil edilmişti.), YouTube.com (2005) ve Twitter.com (2006). Bugün dünyada internet adresi olmayan çok az şirket ve kurum var. Forbes ticari listesinde ilk 500 şirketin hepsini internette bulabilmek mümkün.


Şimdilerde ‘.com’ olağan bir gereklilik sonucu kullanılıyor çünkü kurum, kişi ya da şirket uzantıları çeşitlendi.


Aşağıda bu uzantılardan bazılarını görebilirsiniz.


.ac: Akademik Kuruluşlar (academic’den geliyor)
.gov: Hükümet Kurumları (goverment)
.edu: Eğitim Kurumları (education)
.org: Ticari Olmayan Kuruluşlar (organization)
.com: Ticari Kuruluşlar (company)
.mil: Askeri Kurumlar (military)
.net: Servis Sunucular (network)
.int: Uluslararası Kuruluşlar (international)
.info: Bilgi sunan siteler.. (information)
.gen.tr: Genel alan adları. (general)



İnternetin İlk Göz Ağrısı '.com' Uzantısı 30 Yaşına Bastı

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Tam yukle indir © 2013. Katkılar Biribiziokuyor.com Blogger
Top